Julkaistu 30.10.2017

Keitä meitä täällä oikein on?

Kirjoitetaanpa vähän pidemmät esittelytekstit meistäkin näin 1-vuotissynttäreiden kunniaksi. Vuosi sitten haastatteluissa tuli jotain kerrottua, mutta paljon jäi kertomattakin.

Olen siis Eila, SomanTuvan toinen omistaja ja ompelija. Pienestä pitäen kaikkea mahdollista käsillä näperrellyt ja piirrellyt. Vaatetin niin omat kuin serkkujen Barbiet, rakensin meille puuhevoset leikkeihin ja neuloin pienemmille sisaruksille sukkia joululahjaksi. 

Muutin Sodankylään kohta kymmenen vuotta sitten puoleksi vuodeksi töihin, täällä ollaan edelleen. Nyt täällä on ystävät, työ ja lapset. Maisemat lumosivat minut jäämään pohjoiseen ja niillä on edelleen minuun sama lumoava ja rauhoittava vaikutus.

Olen kerännyt Tuvalle kansiota aiemmin tekemistäni töistä, kansio täydentyy sitä mukaan, kun saan sivuja valmiiksi.

Olen valmistunut vaatetus- ja neulealan artesaaniksi vuonna 2003. Myöhemmin olen opiskellut lisää estradipuvustusta ja neulekisälliksi.  Opintojen aikana ja välillä olen ollut mm. puvustamassa lastenelokuva Valoa ja useita harrastajateattereiden näytelmiä.

Ompelutöitä olen tehnyt mm. Oulun Työväen Näyttämöllä pukusuunnittelijan assistenttina. Siellä pääsin ompelemaan myös Peppi Pitkätossulle vaatteita. Oulu 400-vuotta Aikamatka vuonna 2005 oli hauska viikko niin etukäteen pukuja tehden kuin tapahtumana! Ouluhallissa oli viikon ajan historiallisia tapahtumia näyteltynä, tanssi-, musiikki- ja työnäytöksinä. Kaikki esiintyjät ja tapahtuman työntekijät oli vaatetettu eri aikakausien tyylin mukaan. Olen myös ommellut yksityishenkilöille vaatteita niin arkeen kuin juhlaankin ristiäisistä syntymäpäiväjuhlien kautta häihin.

Vuodesta 2007 alkaen tein välissä useita vuosia muita töitä mm. lähihoitajana, mutta vuonna 2013 palasin käsitöiden pariin Revontuliopistolle Kädentaitojen tuntiopettajaksi. Sen jälkeen olen ohjannut Sodankylässä ja Kittilässä monipuolisesti kädentaitoja kaikenikäisille oppilaille. Olemme tehneet paperitöitä ja maalanneet, kutoneet kangaspuilla monenlaista, ommelleet, virkanneet, kutoneet pirralla/tiuhtalla nauhoja yms. Pari vuotta sitten opin taas lisää niin neuleista, pellavasta kuin ompelusta, kun aloitin Pirita Design  pellavaneuleiden ompelijana. Näitä töitä teen edelleen SomanTuvan ohella. 

SomanTuvalla ompelen ja neulon tilaustöitä ja teen korjausompelua. Tänä syksynä aloitimme yhteistyössä Cáfe Nastan kanssa Neulekahvilan, jossa käsitöiden ystävät kokoontuvat herkuttelemaan ja tapaamaan toisiaan. Siellä ohjaan ja autan mm. ongelmallisten ohjeiden ja kinkkisten kohtien kanssa neule- ja virkkaustöissä. Tarkoitus on myös jatkaa käsityöiltoja ja työpajatoimintaa SomanTuvalla tilauksesta. Tule rohkeasti kysymään, jos sinulla on jokin taito minkä haluat oppia. 

Ihanaista viikkoa kaikille! 

SomanEila

SomanTuvan Ompelija, Suunnittelija, Vaatetus- ja Neulealan artesaani, Neulekisälli ja pitkän linjan käsillätekijä.
Vahvuuteni käsitöissä on tekninen osaaminen ja silmä toimivalle, kauniille lopputulokselle. Teen käsillä paljon monenlaista niin töissä kuin kotonakin.